En populär tävling inom hundsport är Freestyle. Det är en gren som skiljer sig en hel del från andra grenar som agility och drag. Freestyle är en tävling där hundarna gör tricks och konster till musik och är på flera sätt mer lekfull än andra typer av hundspor. Det är en typ av tävling som inte har samma traditioner som greyhound racing och agility, men den växer stadigt i popularitet. Eftersom det här inte går ut på att hunden ska springa så snabbt som möjligt eller ta sig igenom en hinderbana på kort tid, så har fler chansen att ställa upp. Det är helt enkelt lite mindre tidskrävande, även om det precis som i andra grenar handlar mycket om vilket typ av hund man har.

Tävling för hund med olika grenar

Freestyle tävling är en kul show

En tävling i freestyle handlar minst lika mycket om att bjuda på en bra show som att hunden ska prestera på ett visst sätt. Som namnet antyder kan man komma på ett program som är helt upp till en själv och sin hund. Domarna fokuserar inte bara på om hunden klarar konsterna på ”rätt” sätt, utan glädje och lekfullhet är ledorden. Det är helt enkelt en typ av tävling som handlar om att ha kul, vilket är roligt för både hund, ägare och publiken. När det gäller musik så är det helt upp till deltagarna att välja ut stycken som passar. Man får tolka musiken som man vill – det viktiga är som sagt att man bjuder på ett glädjefyllt uppträdande som är roligt att se på.

Om man vill börja tävla inom freestyle med sin hund så ska man först och främst vara medlem i Svenska Kennelklubben (SKK). Denna organisation arrangerar tillsammans med Svenska Hundfreestyleklubben tävlingar och det är också dessa klubbar som har ansvaret för regler och deltagande. För information om hur man kan se en tävling i freestyle är det bara att vända sig till SKK där man hittar information.