Hundlopp, hundkapplöpning eller greyhound racing – kärt barn har många namn. För den som verkligen är sugen på lite fartfylld underhållning med hundar så är denna sport det roligaste man kan uppleva. Hundlopp anordnas på flera ställen runt om i landet för den som vill delta eller bara komma och titta. Bland spelare är det en klassisk gren, som framförallt i England är något av en institution. Även i andra delar av det gamla brittiska samväldet är hundlopp populärt, och i Australien arrangeras det flera tävlingar med stora prispengar. I Sverige är hundlopp inte lika stort, men om man är sugen på att spela så finns det flera spelbolag som har hundkapplöpningar i sitt utbud.

Hundlopp är en kul publiksport och roligt att tävla i

Hundlopp och svenska mästerskapet

I juli varje år arrangeras SM i hundlopp, vilket lockar publik och ekipage från hela Sverige. Borås Greyhound Park är en av landets mest berömda tävlingsarenor för hundlopp och har varit värd för SM och till och med EM vid flera tillfällen. I Stockholm, Örebro och Sundsvall finns det också bra banor för den som vill gå och kolla på kapplöpningar. Det finns en del regler att följa för den som vill börja tävla. Hunden måste till exempel vara minst 15 månader gammal och ägaren eller tränaren måste ha fått sin tränarlicens. För att få denna genomgår man en tränarutbildning i den klubb man valt att bli medlem i. I licensen får man bland annat lämna garantier på att man har ansvaret för sin hund upp till att den är tio år gammal.

Hundarna som deltar i tävlingar är normalt sett mellan 2 och 6 år gamla. Även om hunden alltså ska vara 15 månader gammal för att få börja tävla, kan man börja träna med hunden en tid innan. Det gäller att lyssna på hunden och hela tiden säkerställa att den tycker det är roligt att hålla på. Även detta är något som tas upp i tränarutbildningen för att säkerställa att inga djur far illa.